17 Ocak 1920 tarihinde Sicilya Mafyası'nın üyeleri gece 12'den sonra başlayacak düzen için heyecanlıydı. Aileler artık politik gelişmelerden fayda sağlayıp sağlayamayacaklarını ön görecek kadar kurumsallaşmıştı. Gece 12 itibari ile ABD tarihine damgasını vuracak ve Mafya kavramını tüm dünya çapında popüler hale getirecek dönem başlıyordu. Volstead Yasası. Alkollü içecekleri üretmek, satmak, taşımak yasak. Ancak tüketim serbest. Milyonlarca dolarlık alkol piyasası yani ülke çapında devasa bir şebeke (üretimden barlarda satışına dek) legal alandan çıkacak, yalnızca yasadışı alanda kurumsallaşabilmiş, yerel polisle "iyi" ilişkiler kurabilen mafya gruplarının eline düşecekti.
Bu büyük pazarın kendilerine getireceği zenginliği ön gören Mafya bir şeyi öngörememişti. Para ne kadar büyük olursa kan o kadar çok akar.
VOLSTEAD YASASI VE AMERİKAN İTALYAN MAFYASININ GÜÇLENMESİ
Önceki yazılarda Mafya'nın ABD sisteminde nasıl doğduğunu anlatmıştık. 1920 itibariyle gelinen durumda Sicilya Mafyası ABD organize suç dünyasında en güçlü oyuncuydu. Napoli Camorrası tasfiye edilmişti. Ancak bu sadece Sicilyalıların iş yapabileceği anlamına gelmiyordu. Yeni topraklarda artık 2. kuşak patronlar (1. Kuşak 1900 - 1920 2. Kuşak 1920 - 1930) vardı. Etnik bağlara ve İtalyanlığa hala sadıktılar. Ancak 1920'lerin ABD'sinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler ve ABD sistemine entegrasyonun hızlanması Sicilya - Napoli gibi şehir çekişmesini bitirmiş tüm illegal İtalyanlar Mafya tipi örgütlenmelerin altında birleşmişlerdi.
New York'un ve ABD'nin çeşitli bölgelerinde hala farklı kökenlerden gelen organize suç çeteleri vardı. Şiddete meyilli ama sistem kurmakta başarısız savaşçı İrlandalılar, eğlence, müzik ve fuhuş piyasasına el atmaya çalışan Harlem'li zenciler, başta kumar olmak üzere borsa manipülasyonları, şike, şans oyunları gibi dolandırıcılık sektöründe uzmanlaşmış Yahudi gangsterler bulunmaktaydı. Ancak İtalyanlar gerek kültürlerini kaybetmeden bir arada durabilmeleri, gerek şiddeti ve kurumsallığı eşit ölçüde barındıran anavatanlarından miras Mafya gelenekleri ile ABD organize suç alemine hakim durumdaydılar. İçki yasağı ise bu hakim durumu altının ve kanın bolca var olduğu bir suç imparatorluğuna dönüştürecekti.
MORELLO AİLESİNİN MİRASÇISI JOE "PATRON" MASSERİA
2. yazıda Sicilya Mafyasını temsil eden Morello ailesi ile Napoli Camorrası arasındaki savaşı yazmıştım. Yazının sonunda Morello ailesinin sivrilen iki kaptanından Masseria ile D'Aquila arasında mücadele olduğunu, hapisten çıkan ailenin kurucusu Giuseppe Morello'nun Masseria'nın korumasına girdiğini belirtmiştim.
1892 – 1922 ARASI MORELLO SUÇ AİLESİ LİDERLERİ
|
|
1892 - 1909
|
Giuseppe Morello, (1909 yılında hapse girdi.)
|
1909 – 1916
|
Niccolo Terranova (Giuseppe Morello’nun üvey
kardeşi. Mafya – Camorra savaşında öldürüldü.)
|
1916 - 1922
|
Vincenzo Terranova (Giuseppe Morello’nun üvey
kardeşi. Salvatore D’Aquila tarafından öldürüldü.)
|
1922 -
|
Joe “Patron” Masseria
|
D'Aquila Morello ailesinden ayrılarak bugün 5 mafya ailesinden biri olarak Gambino adı altında varlığını sürdüren çetesini kurmuştu. Masseria ise hapisteki Giuseppe Morello'nun üvey kardeşlerinin yönettiği Morello ailesinde etkin bir noktaya gelmişti. D'Aquila - Masseria çekişmesi Volstead yasası sonrasında Morello Ailesinin Manhattan bölgesinde ciddi bir kaçak içki şebekesi kurmasıyla savaşa dönüştü. Brooklyn'de yerleşik olan D'Aquila şebekeyi devralmak istiyordu. 1920 yılında hapisten çıkan Morello ailesinin eski liderleri Giuseppe "Tek Parmak" Morello ve Ignazio "Kurt" Lupo hakkında ölüm emri vermişti. Buna ek olarak ailenin mevcut lideri Vincenzo Terranova ve Joe Masseria da ölüm listesindeydi.
D'Aquila'nın en büyük silahı New York'un önde gelen tetikçilerinden Umberto Valenti idi. Cinayet konusunda ender bir yeteneğe sahip olan Valenti içki yasağı başlangıcında New York'un en iyi tetikçisi olarak kabul ediliyordu. D'Aquila ölüm listesini Valenti'ye verdi. Çalışmaya başlayan Valenti New York'un yanı sıra listede yer alıp Sicilya'ya kaçanlar için de İtalya'ya dek uzandı.
- 7 Mayıs 1922 günü Morello Ailesinin lideri Vincenzo Terranova öldürüldü.
- Aynı gün birkaç saat sonra Ailenin 2. lideri (underboss) Silva Tagliagamba evinin önünde vuruldu.
- 8 Mayıs 1922 günü Morello Ailesinin yeni kideri Joe Masseria saldırıya uğradı.
- 9 Ağustos 1922 günü Morello Ailesinin lideri Joe Masseria evinden çıkarken saldırıya uğradı. Bir mağazaya kaçtı. Saldırganlar mağazanın içine de mermi yağdırdı. Polis Masseria'yı bulduğunda silah seslerinden kulakları duymuyordu. Hala giymekte olduğu şapkasında iki adet kurşun deliği vardı. Bu olay kendisine (Biraz Türkçeleştirdim. Doğrudan çevri tam olarak bu değil) "Mermiden Hızlı Koşan Adam" lakabını kazandırdı.
Umberto Valenti Morello ailesi için çok ciddi bir tehdit oluşturmaya başlamıştı. Tehditi ortadan kaldırmak için Sicilya Mafyası eski taktiğini devreye soktu. "Sulh" görüşmesi için "bağımsız" bir yerde buluşma ayarlamak. Valenti, iki kere girişimde bulunmasına rağmen öldüremediği Masseria'nın kan davası sebebiyle peşini bırakmayacağından korkuyordu. Karşı taraftan gelen buluşma davetini de bu nedenle kabul etti. İki adamıyla birlikte mekana girdiğinde karşısında kendisine silah çeken 3 adam buldu. Tetikçiler kurşun yağdırarak Valenti'nin 2 adamını ağır yaradılar. Ancak Valentiyi vuramadılar. Valenti tam kendini sokağa atmış, yoldan geçmekte olan bir taksinin kapısına hamle yapmıştı ki adamlardan biri sakince nişan alarak son atışını yaptı ve Umberto Valenti'yi orada öldürdü. Valenti'nin ölümüyle D'Aquila en büyük silahını kaybetti. Çetesiyle birlikte 1928 yılına kadar hayatta kalmayı başarsa da New York suç piyasasında ve baş döndürücü kaçak içki ticaretinde etkili olamadı.
Valenti'yi vuran kişi o dönem genç bir tetikçi olmakla birlikte sonradan Morello Ailesinin başına geçecek ve tüm 2. kuşak mafya babalarını ortadan kaldırarak 3. kuşak genç babalarla birlikte 5 Mafya ailesinden müteşekkil meşhur "Komisyon" sistemini kuracak olan Amerikan Mafya tarihinin en büyük babası Charles "Lucky" Luciano idi.
Bu olayların ardından Joe Masseria "Patron" lakabını aldı. Ve liderliğini yaptığı Morello Ailesi Amerikan İtalyan Mafya organizasyonunun en kuvvetli teşkilatı haline geldi.
1922 - 1930 ARASI MASSERİA'NIN YÜKSELİŞİ
Joe Masseria Morello ailesinin başına geçmekle yetinmedi. Roma İmparatorluğu gibi New York şehrinde kurulu tüm suç piyasasını kontrol altına alma hedefiyle aşama aşama ilerledi. Hırsı hiçbir zaman azalmayan Masseria kimi zaman anlaşma, kimi zaman komplo, kimi zaman cinayet araçlarını kullanarak pozisyonunu daha da güçlendirdi. 1922 yılı itibariyle New York'ta var olan mafya örgütlenmeleri aşağıdaki gibiydi
1920’LER AMERİKAN İTALYAN MAFYA ORGANİZASYONU
|
|||
Aile
Adı
|
Patron
|
Bölge
|
|
Morello
|
Joe Masseria
|
Manhattan
|
|
Bonanno
|
Salvatore Maranzano
|
Brooklyn
|
|
Gambino
|
Salvatore D’Aquila
|
Küçük İtalya
|
|
Gagliano
|
Gaetano Reina
|
Harlem/Bronx
|
|
Yale Çetesi
|
Frank Yale
|
Güney Brooklyn
|
Masseria çıktığı yolda aileler ile tek tek ilgilendi.
- Daha önce en büyük silahı olan Umberto Valenti'nin öldürülmesi sonucu etkisiz kalan Salvatore D'Aquila Ekim 1928 'de rutin olarak tedaviye gittiği doktorundan çıkarken sokağın iki tarafından çapraz ateşe alınarak öldürüldü. "En baştaki adam öldürülürse kan davası olmaz" Masseria bir kan davası çıkmaması için D'Aquila ailesinin içindeki dengeleri dikkatlice kontrol ederek herkesi mutlu edecek ganimetler dağıttı. Ve aile içindeki müttefiki Alfred Mineo'yu liderliğe geçirdi.
- 1920'lerin en güçlü Mafya Babalarından Frank Yale Chicago Mafyasını yöneten Al Capone tarafından öldürtüldü. (Chicago ekibini, Frank Yale, John Torrio ve Al Capone'yi ayrı bir yazı halinde ele alacağım.) Yale çetesi Amerikan Mafya tarihinde farklı bölgelerden İtalyanların memleket ayrımını bir kenara bırakarak eşit ve ortak çalıştıkları ilk çete olma özelliği gösterir. Bu cinayetin ardından çetesinin başına Anthony Carfano geçti. Ancak Carfano Yale'nin mirasını koruyamadı. Bölgesinin büyük bir kısmını Masseria'nın müttefiki haline gelen D'Aquila çetesine kaptırdı.
- Bronx bölgesi en başından beri New York organize suç sektöründe kendi halinde ilerleyen nispeten bağımsız bir bölgeydi. Bölgeyi yöneten Gaetano Reina gelişmeleri takip ettiğinde sıranın kendisine geldiğini anladı. Ve Masseria ile baş edemeyeceğini fark edince ona haraç vermeyi kabul ederek tabi oldu.
Joe Masseria adım adım ilerleyerek New York'un en güçlüsü haline gelmişti. Şimdi karşısındaki tek engel Salvatore Maranzano'nun liderliğini yaptığı güçlü Castellammarese Ailesi idi. Bu aile diğerleri gibi kolay diz çökmeyecek, Masseria ile aralarında Amerikan tarihinin gördüğü en büyük Mafya savaşı olan Castellammarese savaşı çıkacaktı.
CASTELLAMMARESE KLİĞİNİN LİDERİ SALVATORE "SEZAR" MARANZANO
Castellammarese Del Golfo Sicilya adasının batı kıyılarında ufak mütevazi bir kasabadır. Ancak bu kasaba en az Corleone kasbası gibi Amerikan - İtalyan Mafya Organizasyonuna damgasını vuran isimleri yetiştirmekle meşhur. Castellammarese kasbasından olan Bonanno ailesi daha önceden ABD'de ilk çetelerini kurmuşlardı. Bu yapılanma yalnızca kasabadan olanları içine alıyordu. İlk yazımızda belirttiğimiz etnik kökenlerin ve hemşehrilik bağlarının mafya organizasyonlarını bir arada tutma etkisine en iyi örnek Castellammarese klanından verilebilir.
Kasabalılar ABD'de de ayrılmamış ve tüm Castellammareseliler olarak (New York'taki Castellammareseliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Brooklyn'in Williamsburg bölgesinde toplanmışlardı. 1912 yılından beri klanın liderliğini Nicolo Schiro yapmaktaydı. Salvatore Maranzano diğer 2. kuşak mafya liderlerine nispetle daha geç bir tarih olan 1925 yılında ABD'ye göç etti. Genel olarak İtalya'da yerleşik mafyanın ABD'ye müdahale etmemesine ilk önemli istisnayı Castellammarese klanı ve Salvatore Maranzano oluşturmaktadır. İtalyada yükselen faşizm ve Musollini'nin mafyayı yok etme politikası Sicilyadaki faaliyetleri zora sokmuştu. Aynı dönemde ABD'de var olan içki yasağı ve yasağın getirdiği büyük fırsatlar Sicilyadakilerin iştahını kabartmaktaydı.
Maranzano küçüklüğünde kendini Allah yoluna adayarak rahip olmak istiyordu. Hatta bir müddet ilahiyat okudu. Ancak hala bilinmeyen bir sebeple rahiplikten mafya üyeliğine geçti. (Alimden Zalime Dönen Adam) Sicilyada Castellammarese bölgesindeki mafya içinde yükseldi. Ve bölgenin lideri olan Don Trapani'nin kızı ile evlendi. Don Trapani Maranzanoyu özel olarak ABD'ye Williamsburg'daki Castellammarese klanına gönderdi. Diğer mafya patronlarından farklı olarak Maranzano doğrudan mafya faaliyeti yürütmek üzere New York'a geldi ve tırnağıyla kazanarak değil Sicilyadan referanslarıyla Schiro çetesine girdi. Aynı dönemde gelecekte adından çok söz ettirecek olan Joseph Bonanno da Castellammarese'den ABD'ye göç ederek Schiro çetesine girmişti.
Büyük Patron Joe Masseria sıranın Castellammarese kliğine geldiğine kanaat getirdi. Ve ihtiyar patron Schiro'dan sınır ihlali gibi gerekçelerle haksız olarak haraç almaya başladı. Schiro barış istiyordu. İlk etapta bu taleplere rıza gösterdi. Zamanla talepler artınca Bonanno ve Maranzano gibi genç Castellammareseliler seslerini yükseltmeye başladı. Schiro haracı ödese kendi kaptanları tarafından ödemese patron Masseria tarafından öldürülecekti. Ne haliniz varsa görün diyerek klan liderliğini Maranzanoya bıraktı. Ve Sicilya'ya gitti.
Salvatore Maranzano artık kliğin lideriydi. Roma İmparatorluğuna ve Gaius Julius Sezar'a olan hayranlığından dolayı "Küçük Sezar" lakabını alan Maranzano, Masseria'ya karşı kurşunlar veya adamlar tükenene dek savaşacaktı.
BÜYÜK SAVAŞA 5 KALA – JOE “PATRON” MASSERİA VE SALVATORE “SEZAR”
MARANZANO
|
|
JOE
“PATRON” MASSERİA
|
SALVATORE
“SEZAR” MARANZANO
|
Morello
Ailesi – Carleone Sicilya
|
Bonanno
Ailesi – Castellammarese Del Golfo Sicilya
|
KAPTANLAR
Charlie “Lucky”
Luciano
Vito Genovese
Albert Anastasia
Carlo Gambino
|
KAPTANLAR
Joseph Bonanno
Joseph Profaci
Tommy Gagliano
Tommy Lucchese
|
MÜTTEFİKLER
Alfred Mineo (Gambino Ailesi
Lideri, New York)
|
MÜTTEFİKLER
Gaetano Reina (
Lucchese Ailesi Lideri, Bronx New York)
Stefano Magadino
(Buffalo Ailesi, New York Kırsalı)
Gaspar Millazo
(Detroit şehri patronu)
Salvatore Sabella
(Philadelphia şehri patronu)
|
Yukarıdaki tabloda en ilginç olan kısım KAPTANLAR başlığı altında sıralanan isimlerdir. O dönem büyük patronların gölgesinde ufak mahalleleri yöneten veya cinayet işleyen bu isimlerin hemen hemen tamamı 1930'lu 40'lı 50'li ve 60'lı yıllar boyunca Amerikan İtalyan Mafya Organizasyonunu oluşturan meşhur 5 aile'ye liderlik yapmış, bu ailelere isimlerini vermiştir.
Bir sonraki yazıda detaylı olarak ele alacağımız Castellammarese savaşı yalnızca 2. kuşak mafya patronları olan Joe Masseria ile Salvatore Maranzano'nun karşılıklı çarpıştığı yatay bir savaş değildir. 3. kuşağı teşkil eden ve hemen hemen hepsi ABD doğumlu İtalyanlar olan kaptanlar savaş sırasında ve sonrasında çeşitli komplolarla, taraf değiştirmelerle, planlarla organize olmuş, üstteki patronları da devre dışı bırakmak için dikey bir savaş vermişlerdir. Hatta genç kuşak Osmanlı Sultanına karşı mücadele eden Jön Türklere benzetilmiş, Charles "Lucky" Luciano'nun başını çektiği bu ekibe "Young Turks" denmiştir. Bu nedenle ABD Mafya tarihinin en büyük savaşı olan Castellammarese savaşı 2 boyutlu olarak düşünülmelidir. Verilen savaş yalnızca New York'u yönetmek üzere değildir. Aynı zamanda mafya faaliyetlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkindir. İtalyan olmayanlarla iş birliği yapılacak mı? Büyümekte olan uyuşturucu işine girilecek mi? Tüm Mafya tek ve diktatör bir patron altında mı çalışacak yoksa eşit şartlarda herkesin hakkı korunacak mı? Alt ve üst kuşak arasında farklı cevapları olan bu sorular da Castellammarese savaşı ile yanıtlanmıştır.
Bu dönemde öne çıkan ve anılması gereken bir çok isim var. Ancak Morello ailesinden başladığım ana hattın kopmamasını istedim. Bir sonraki yazıda ABD'de içki yasağı dönemindeki yan hikayeleri, içki kaçakçılığı tekniklerini, mafya - politika - polis ilişkilerini yazacağım. Ondan soraki yazıda ise büyük Castellmarase savaşını ve Komisyon'un kuruluşunu anlatmayı planlıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder